Az öntözőrendszerekről bővebben

Tudja meg, mire érdemes odafigyelni automata öntözőrendszer választása előtt

Mennyit öntözzünk?

    Fontos szabály, hogy nem érdemes spórolni a vízzel, ugyanis a gyakori, kismennyiségű víz kijuttatásával sokszor nagyobb kárt okozunk, mint hasznot. Ez a tevékenység azt eredményezi, hogy a növény a talaj felső rétegében fog gyökérzetet kifejleszteni, ami kiszáradáshoz vezethet. A sok rövid-periódusos öntözés a talaj szerkezetét is rontja, levegőtlenné teszi azt, és a tápanyagot is kimossa a felső talajrétegekből. Mindemellett az öntözés hatására kialakult állandó párás levegő a gombabetegségeknek is kedvez.

    A fű öntözésénél legyen szempont, hogy az minél rövidebb ideig legyen nedves, ugyanis így csökkenthető a betegségek kialakulásának kockázata. Egy négyzetméter területen, 1 liter víz, 1 milliméter talajt nedvesít át. Egy négyzetméternyi terület 10 milliméteres öntözéséhez elméletben 10 liter vízre van szükségünk, ám ez valóságos körülmények között több, mivel számolnunk kell a párolgási veszteséggel is. 

Mikor öntözzünk?

    A virágok, a fű, a kerti növényeink rendszeres öntözést igényelnek. Az öntözés periódusát célszerű kora-reggelre vagy késő-estére időzíteni. Tűző napsütésben a locsolásnak káros hatásai is lehetnek, ugyanis a leveleken legördülő vízcseppek nagyító hatása felerősítheti a napsugarakat és az UV-sugárzást, ami égési-sérüléseket okozhat növényeink leveleinek.

    Általában minden növényre igaz, hogy a fejlődés, virágzás időszakában több vizet igényelnek, mint ősszel. A növények számára a vezetékes és a kútvíz megfelelő, de legideálisabb a gondosan összegyűjtött esővíz.

    Növényeinek öntözéséhez többféle módszer közül válogathatunk: öntözőkanna, kerti tömlő, automata öntözőrendszer. A megfelelő öntözőberendezés kiválasztásában meghatározó szerepe van a kert méretének, szabadidőnknek és természetesen a pénztárcánknak is.

Az öntözőrendszerek előnyei:

    A helyesen megtervezett és programozott öntözőrendszerrel energiát, pénzt és időt takaríthatunk meg. Programozhatóságának köszönhetően a megfelelő napszakban, irányítottan kijuttatott víz nagyrésze hasznosításra kerül a növényeink által, ezzel elkerülve a párolgás okozta vízveszteséget, és egyéb károkat.

    Jogos a kérdés, hogy eső esetén mi történik az öntözőrendszerrel? Erre is van megoldás! Rendszereinket igény szerint esőérzékelővel láthatjuk el, így azok nem lépnek működésbe az előre beállított esőmennyiség lehullása után.

    A locsolórendszerek üzemen kívül nem rontják a kert összképét, nincsenek felesleges csapok, tömlők és csövek. Minden komponens a földbe és a megfelelő aknákba van rejtve, a szórófejek pedig a víznyomás hatására automatikusan kiemelkednek a talajból működésük idejére.